top of page
Sök
  • Skribentens bildTea Room Kullaberg

Hotell Strandbaden

Många frågor finns det kring det fantastiska område som kallas Örestrand, med gamla Hotell Strandbaden som galjonsfigur. Gäster som besöker oss kan läsa Strandbadens byförenings fina historia om det gamla Strandbaden - men som många noterat så finns det ingen som beskriver hotellets historia. Det är på väg, som så mycket annat som jag tänkt göra och ta fram!


Den 19 juni 1910 slogs dörrarna upp på Badhotellet - eller Badpaviljongen - Strandbaden, i norra Höganäs. Området mellan Höganäs och Nyhamn kallades för Ödemarken, för det var just det det var. Öde. Det fanns redan en strandpaviljong i Viken, så det var logiskt att det skulle finnas något norr över också, innan Mölle.


Glasverandan gick runt hela byggnadens andra våning när det var nybyggt och det fanns även en rad med fönster precis nedanför taket, som släppte in ett fantastiskt ljus kan man tänka sig, på den del där jag idag har placerat kassadisken. Överst på huset stod det Strandbaden med fina metallbokstäver. Åren som följde var en succé, Strandbaden var en metropol och en av de absolut populäraste stränderna i Kullabygden, kanske var det deras mytomspunna dansaftnar och konserter som gjorde att alla ville vara där?


I början av 1930-talet byggdes hotellet ( två-våningshuset bredvid restaurangen) med ca 15 rum och egna utgångar mot havet. På 40-talet hade Hotell Strandbaden sammanlagt 28 rum, de flesta dubbelrum men även ett par "resanderum". Ett decennium senare ägde Höganäsbolaget Hotell Strandbaden och huserade sina anställda där. Ytterligare 10 år senare hade Svenska Missionsföreningen tagit över Hotell Strandbaden och hotellet drevs som en ungdomsgård - namnet blev Fritidsgården Örestrand. På 80-taleet byggdes den byggnad som mest kallas "kyrkan", men den byggdes faktiskt som en fritidsgård och lägerkyrka för ungdomar. Namnet för hela anläggningen blir Kursgården Örestrand. 2009 byggs hotellpaviljongen, som leder ner till havet och ramar in gräsmattan med tallarna i mitten.

Läs mer på Strandbadens byförenings hemsida och i boken Här ha vi det ljuvligt! av Erik Magnusson och Frederick Täckström (2013, www.hotellmolleberg.se

)


Nuvarande ägare är Höganäs Kommun och framtiden för Örestrand och gamla Hotell Strandbaden är oviss.

121 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page