top of page
Sök
  • Skribentens bildTea Room Kullaberg

Strandbadens egen bulle

När jag kom till Örestrand i gråaste december så var en av sakerna jag funderade på vilken smak som är signifikant för just Strandbaden, funderingarna gick varma i jakten på i första hand ett eget te. Gotland för mig är exempelvis saffran och äpple, efter att jag ätit helt magiska muffins bakade på jäst och fullkornsmjöl under Ö-spelen 1999, där jag förutom att äta muffins och dricka dricku gjorde en icke minnesvärd insats vid invigningens lajv-föreställning.


Jag tänkte länge på havtorn, rosor och lavendel - och sjögräs! Men så en dag kom jag bara på det. Björnbär så klart! När vi flyttade till Kullabygden 2012 så var björnbärens existens något som jag förundrades över. De växte som ogräs överallt och ingen verkade plocka bären! När jag kom dragandes med min taggfria trädgårdsbjörnbär skrattade kollegorna åt mig och idag kan jag förstå det, det finns bär överallt, bara att plocka - och de vilda är så mycket godare.

Självklart blir det björnbäret som ska lyftas på Tea Room Kullaberg - detta fantastiskt goda bär.

Björnbären blommar just nu i ett buskage nära dig. Kullabygden Juli 2021.

Så, när jag väl bestämt att det skulle bli något med björnbär, började bakandet - en bulle med björnbär i. Den 13 juni la jag upp en bild på Strandbadens bulle, med socker och och kladd, på sociala medier. Som gjord för att äta på stranden eller inne med regnet smattrande på fönstret. Äh, när som helst, var som helst!


Namnförslagen ramlade in: Strandbadaren (Roger Löfström), Bertil Nilsson föreslog Strand-kramare och berättade om fina minnen från 80-90-talet, Strandknyte (Ulrika Hantell). Patricia Rosenberg hade många förslag: Mors Lilla Olle "med en tvist", Björnslingan och Björnknuten , Jocke Nymberg föreslog Kullenbullen. Ulla Jonéus och Anette Knutsson hade samma idé: Strandbullen. Björnbullen (Kristina Hesselmark), Christian Johansson satsade på latin och föreslog Strand-Rubus eller Kulla-Rubus. Sara Rick kom in på slutet med Björnbärskringlan från Kullabygden, Tea Rooms lyxiga Björnbärsbulle och Kullabergs Lyxbulle med Björnbär!

Många förslag och inte helt enkelt att kora en vinnare. Strandbadens byaföreningen utlyste nämligen en tävling strax innan midsommar och vinnaren får förutom den stora äran även en te eller kaffe och så många bullar hen orkar äta, vid ett tillfälle!Tea Room Kullabergs lyxbulle med Björnbär!

Till slut stod valet mellan två namn och en intern röstning med motivering avgjorde saken. Den sockrigt kladdigabjärnbärsfyllda skapelsen heter nu officiellt KULLENBULLEN!

Stort grattis till Jocke Nymberg!

152 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page